Shri Mataji

Anul trecut in aceasta perioada eram in Germania in delegatie. Pe la sfarsitul zilei vedeam pe telefon doua apeluri pierdute de la o colega de la sahaja yoga, insa simteam ceva schimbare in aer, in mintea mea stiam ca s-a intamplat ceva serios legat de Shri Mataji, dar in inima, mai ales in meditatii simteam o imensa bucurie, o stare de eliberare cu niste vibratii puternice ce-mi umpleau intreaga fiinta. Am inteles ce s-a intamplat…

Mataji

Nirmala Salve s-a nascut la 21 martie 1923 in orasul Chhindwara din inima Indiei, intr-o familie crestina. Numele de Nirmala inseamna imaculata, pura. Tatal ei, Prasad Salve, a fost un om erudit, cunoscator a 14 limbi, a tradus Coranul in marathi, iar mama ei, Cornelia Salve a fost prima femeie din India care a primit onorariu in domeniul matematicii.

In copilarie isi petrecea vacantele in ashramul lui Mahatma Gandhi, care o remarca pentru calitatile ei. La sapte ani a scris o poezie intitulata Fir de praf. In 1942 studia medicina in Lahore cand a izbucnit revolutia pasnica pentru eliberarea Indiei condusa de Gandhi. Nirmala a devenit conducatoarea unei miscari de tineret pentru independenta Indiei pentru care, impreuna cu parintii ei, a fost dusa in inchisoare. Familia Salve si-a pierdut toata bunastarea materiala in aceasta perioada, iar Nirmala nu-si mai putea continua studiile.

In 1947 s-a casatorit cu Chandrika Prasad Shrivastava care, dupa ce fusese director al firmei Shipping Corporation of India, a fost ales secretar general al organizaţiei maritime a O.N.U. pana la sfarsitul lui decembrie 1989. A devenit mama a doua fiice: Kalpana si Sadhana.

Fiindca s-a nascut cu energia kundalini trezita simtea ce are de facut, iar dupa ce a considerat ca s-a achitat de obligatiile sale familiale a inceput sa se ocupe de spiritualitate. Insa vazand cum anumiti guru contemporani jefuiau oamenii in numele spiritualitatii, si-a dorit foarte tare sa gaseasca o metoda simpla prin care oricine sa-si poata primi realizarea sinelui. In ziua de 5 mai 1970 a meditat puternic asupra chakrei sahasrara si a avut o traire profunda, cand energia primordiala (adi kundalini) din interiorul Ei s-a ridicat foarte puternic si a deschis ultimul centru energetic (sahasrara chakra) pe planul cosmic (in inconstientul colectiv). Cand s-a intamplat acest lucru, doar statea nemiscata intr-o ploaie torentiala de vibratii si intr-o bucurie pe care n-a mai trait-o pana atunci.

Asa s-a nascut Sahaja Yoga (uniunea spontana cu divinul) si Shri Mataji a inceput sa se ocupe de oameni, sa le ridice energia kundalini, sa le ofere realizarea sinelui, considerand ca aceasta ar fi singura cale prin care intreaga omenire s-ar putea emancipa si schimba. De atunci si-a dedicat complet viata raspandirii acestei metode. Primii oameni care au urmat invataturile dansei, o numeau Shri Mataji (Mama) pentru ca s-a ocupat de ei cu multa rabdare si iubire. Desi cu timpul a devenit un maestru spiritual adevarat si avea discipoli pe fiecare continent, ii placea mai mult sa fie numita mama in loc de guru. Totusi a ramas simpla, casnica si afirma ca „cel mai mare guru este iubirea, iubirea spontana”.

Dupa 1989 a vizitat Romania de mai multe ori, avea o atractie extraordinara umpland sali de sport cu mii de oameni, unde tinea conferinte si prezenta meditatia spontana fara sa aiba mare suport financiar. Dupa anul 2000 fiind deja la o varsta inaintata a calatorit mai putin, o jumatate de an statea in Italia si o alta jumatate in India, treptat viziunea si munca Dansei a fost preluata de sahaja yoghini.

Daca bine tin minte in anul 2002 am intrat prima data in legatura cu sahaja yoga. Erau anumite lucruri care nu-mi placeau, tehnica mi se parea prea simpla, insa in interior am simtit o forta, o reincarcare pe care n-am prea simtit-o in alte locuri. Incepand cu 2006 am reinceput sa meditez mai mult si sa aprofundez cunoasterea sahaja mai serios, aceasta fiind o cunoastere si o metoda extrem de pura. In 2008 si in 2009 am reusit sa ajung la Cabella Ligure sa fiu in prezenta lui Shri Mataji si pot sa zic ca am avut niste trairi extraordinare, dintre care probabil cea mai placuta era sentimentul de iubire pura, copilareasca, ca sunt acasa – fara griji, cu mintea goala si inima deschisa – in vibratii – una cu ceilalti.

In 23 februarie 2011 Shri Mataji si-a parasit forma s-a fizica, s-a dizolvat in univers, in fiecare atom, in iubire. In aceste zile foarte multi oameni isi pun atentia pe Ea, iar cand ochii sunt inchisi si gandurile dispar, treptat devenim sinele, martorul, in acea stare apare Shri Mataji fara forma, intr-o energie pura, cosmica care se manifesta prin vibratii.

 

Shri Mataji acasa

 

Aprind o lumanare si un betisor parfumat in fata fotografiei si raman in liniste, stima, multumire – fara ganduri – dizolvandu-ma in Intreg.

Namaste.

Lasă un comentariu